How do we feed the city?

Serie

'Slow food for fast lives': dit is Food Pioneer Sudder

Food Pioneer Merel Dubbeldam experimenteert graag met smaken uit de hele wereld. Met haar bedrijf Sudder verkoopt ze stoofpotten in handige eenpersoons porties, die ze maakt met reststromen van Nederlandse groenten. Haar doel: kwaliteit brengen op het bord van iedereen met een druk leven, en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan.
  •  Leestijd 6 minuten
Food Pioneer Sudder producten

Hoe ben je ertoe gekomen om deze onderneming te starten?

Ik miste een gezonde optie voor een snelle maaltijd, die ook nog vol smaak zit. Smaak ontwikkelt zich langzaam, maar de meeste mensen hebben het te druk om sauzen lang te laten sudderen. Daarnaast vind ik het superleuk om creatief te koken, laat me graag inspireren door wereldse gerechten en probeer nieuwe smaakcombinaties uit. Daarom ben ik Sudder begonnen: heerlijke, plantaardige stoofpotten in de vorm van een gemakkelijke maaltijd, die uren hebben gesudderd – en dat proef je!

Waarom heb je voor jouw product gekozen?

Ik wil kwaliteit brengen op het bord van iedereen met een druk leven. Stoofpotten zijn het perfecte voorbeeld van gerechten die lekkerder worden naarmate ze langer in de pan zitten. De smaken van mijn plantaardige sauzen zijn gebaseerd op klassieke gerechten uit alle windstreken waar ik mijn eigen twist aan geef. Ik werk met ‘afgekeurde’ groenten van Nederlandse bodem omdat ik wil laten zien hoe lekker die kunnen zijn en hoe zonde het is dat deze groenten anders zouden worden weggegooid.

Voor wie is jouw product relevant, en waarom?

De stoofpotten zijn voor iedereen die graag gezond en lekker wil eten, maar geen tijd heeft om uitgebreid te koken. Ik verkoop voorlopig alleen 1-persoons portieverpakkingen, dus ook speciaal geschikt voor eenpersoonshuishoudens!

In het begin van het programma ging dit nog alle kanten op, maar inmiddels heb ik een duidelijke lijn waar ik concreet mee aan de slag kan.

Wat zijn je voornaamste struikelblokken als voedselondernemer?

Het lastigste aspect aan ondernemen vind ik het verschil tussen ideeën bedenken en de uitvoer ervan. Ik barst van de ideeën en zie overal kansen, maar het ook allemaal gaan dóen in je eentje is knap lastig. Ideeën uitvoeren kan ook een langdurig proces zijn: je plant zaadjes maar weet vaak pas veel later of iets werkt of niet. En als je je te veel verliest in kleine randzaken loop je het risico dat “grote” stappen achterblijven.

Hoe heeft het Food Pioneers programma je tot nu toe geholpen, en wat hoop je er nog meer uit te halen?

De mentorsessie heeft mij erg geholpen bij het definiëren en aanscherpen van het business model en scherp krijgen wat ik het meest belangrijk vind. In het begin van het programma ging dit nog alle kanten op, maar inmiddels heb ik een duidelijke lijn waar ik concreet mee aan de slag kan. Ook het sparren met andere Pioneers tijdens de programmadagen, en het netwerk dat steeds sterker wordt, helpt heel veel.

Wat is je ultieme toekomstideaal met je onderneming?

Uiteindelijk wil ik Sudder met 100% lokale ingrediënten maken, met alleen maar (seizoens)producten uit Nederland. En door boeren een eerlijke prijs te betalen voor hun restpartijen hoop ik verspilling bij de kern aan te pakken. Hier ligt een mooie kans voor circulariteit: ik gebruik de buitenbeentjes, verkeerde maten en beschadigde groenten die boeren niet kwijt kunnen aan de reguliere markt, en zij verkopen vervolgens mijn Sudder producten in hun winkel of groentekratten.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website