Flevo Lokaal
Het aanbod in de hedendaagse supermarkt is uitgebreider dan ooit. Tienduizenden producten - het merendeel voedsel - vullen de schappen. Tegelijkertijd hebben we steeds minder connectie met de oorsprong van ons voedsel. Anders gezegd: de verbinding tussen consument en producent is verloren gegaan. Met het lokale merk 'Flevo Lokaal' wil Flevo Campus daar verandering in brengen.
De moderne supermarktconsument heeft geen connectie meer met de oorsprong van zijn voedsel. De soms bijna 30.000 verschillende producten die in een gemiddelde supermarkt te krijgen zijn komen hoofdzakelijk van grote voedselmultinationals. Producten van kleine, lokale producenten zijn er nauwelijks te vinden.
Kan dat niet anders?
Als het aan Flevo Campus ligt wel! Onder de noemer ‘Flevo Lokaal’ zijn een groeiend aantal producten, gemaakt door voedselproducenten uit de regio met lokale ingrediënten, nu verkrijgbaar in een select aantal Almeerse supermarkten. Flevo Lokaal wil zo ‘lokale voedselproductie’ uit de kleinschaligheid van regionale markten of speciaalzaken trekken en beschikbaar maken voor een breed publiek. Daarnaast biedt Flevo Campus met dit initiatief lokale ondernemers een unieke toegang tot het schap van de supermarkt. Het ultieme doel van Flevo Lokaal? Een vaste plek voor de producten van lokale voedselprocenten in het schap van de plaatselijke supermarkt!
De producten
Snert
Zo vertrouwd, maar toch verrassend uniek: erwtensoep gemaakt met échte Nederlandse spliterwten! Dit nieuwe Flevo Lokaal product wordt gemaakt met lokaal geteelde spliterwten, na een lange afwezigheid teruggekeerd op het Nederlandse land waar bevlogen boeren uit het hart van Flevoland ze voor het eerst sinds de jaren ´60 weer telen. Met de winter in aantocht een perfect moment voor een smaakvolle, ambachtelijke erwtensoep. Geniet van een soep die niet alleen voedzaam is, maar ook bijdraagt aan de herwaardering van onze lokale landbouw!
BR – bier maar dan korter & FreshHop BR
Brouwerij Stijl brouwt sinds 2015 allerlei speciaal bieren in Almere. Ze doen dit zo lokaal en circulair mogelijk: ze telen hun eigen hop, verwerken oud brood van lokale bakkers in hun biertjes en recyclen veel van hun restafval. Voor hun gemout graan waren ze echter steevast afhankelijk van grote mouterijen buiten de regio, of van geïmporteerde mout. Ze vroegen zich af: kunnen we dat mouten niet overslaan? Ja dus! Flevo Campus betrok biotechnoloog Jorn Baan Hofman, en samen is het gelukt om een bier te maken met ongemout gerst. Het resultaat was ‘BR’ – bier maar dan korter: heerlijk verfrissend, gemaakt van gerst uit Flevoland én 20% duurzamer dan regulier gebrouwen bier! De opvolger van BR genaamd FreshHop BR (zie foto) is op 14 november 2024 gelanceerd, en wordt verkocht op de bekende verkooppunten (zie onderaan de pagina).
Aardappel sambal
Jara Earth combineert fantastische Zuid Amerikaanse smaken met lokale Nederlandse ingrediënten. Valt er dan ook een Flevolandse combinatie te maken? Natuurlijk! Iconischer dan de Flevolandse aardappel wordt het niet. Maar voor de smaak van echte Surinaamse aardappelsambal zijn de madame Jeanette pepers een must. Zelfs die zijn in de Almeerse achtertuin te vinden, want bij ONZE Volkstuinen in Almere groeien ze gewoon aan de struik. Lekker pittig en heerlijk op de roti of als smaakmaker door rijst of bij stamppot. Helemaal clean label, dus beter voor mens en omgeving!
Ice-t
De ice-t van Flevo Lokaal komt uit de koker van de ondernemer Sharmila Baidjnath Misier. Deze ice-t is gebaseerd op sopropo, een van de mooiste producten uit de Surinaamse keuken. Gecombineerd met munt en gember zorgt dit voor een verfrissende frisdrank met pit. Trouwe fans wisten Sharmila al langer te vinden voor dit bijzondere drankje, maar het bleek lastig om een groter publiek te bereiken. Door ondersteuning vanuit het merk Flevo Lokaal krijgt Sharmila nu de kans om haar product in supermarkten te verkopen.
Chutney
Flevo Lokaal lanceert in samenwerking met Jara Earth ook een chutney met verschillende regionale ingrediënten: knoflook van Polderknoflook uit Lelystad, appels van Fruithal Smits uit Zeewolde en sopropo van ONZE Volkstuinen in Almere. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: waar de producenten hun ingrediënten meestal anoniem de grens over zien gaan, dragen ze nu direct bij aan smaak op het bord van de Almeerder en zijn zij in staat om feedback en waardering van hun eindgebruiker te krijgen. Andersom brengt de chutney van Flevo Lokaal Almeerders weer in contact met hun rijke, voedselproducerende achterland.
Bietensiroop
Flevo Lokaal bietensiroop is ontwikkeld in een samenwerking met Asha Rajak, die met haar bedrijf Artisan by Asha sinds 2017 duurzame, biologische limonadesiropen ontwikkelt. Gebruik de siroop als hoofdingrediënt voor je limonade of ijslolly’s of als smaakversterker in cocktails. Of: sprenkel ‘m op je salades!
De siroop wordt gemaakt met lokaal oersap. De van nature zoete bieten zitten boordevol antioxidanten. De smaak en kleur van bieten wordt op natuurlijke wijze versterkt met een vleugje toegevoegd citroensap.
Waar vind je Flevo Lokaal producten?
Klik voor jouw dichtstbijzijnde verkooplocatie:
- Albert Heijn Columbuskwartier
- Albert Heijn Parkwijk
- Albert Heijn Oosterwold
- Albert Heijn Waterwijk
- Albert Heijn De Laren
- Plus van de Kraats
- Plus Duin
- Plus van Ommen
- VVV Almere Centrum
- Proef Lokaal
- Plus Postma (Lelystad) (niet te zien op het kaartje)
- Jumbo Dusselaar (Lelystad) (niet te zien op het kaartje)