Verslag
Food Innovators Platform gelanceerd!
In een goed gevuld Natural Pavilion namen enthousiaste food- en agri ondernemers, beleidsmakers, en investeerders samen deel aan workshops en luisterden naar de inspirerende keynote van transformatie expert Lucas Simons. Daarna was er tijdens de borrel volop gelegenheid voor verdere kennismaking en netwerken.
Transitiedenken
Een grote verandering in het voedselsysteem ontstaat niet vanzelf. Zoals veel voedselondernemers zullen beamen is een geniaal idee op zichzelf niet genoeg om een transitie in gang te zetten. Een ondernemer is slechts één van de pionnen in het speelveld van transitie, en een pion alléén kan geen schaakspel winnen. Samenwerking is de sleutel tot succes, zoals ook Simons benadrukte tijdens zijn presentatie.
Krachten bundelen
Precies deze gedachte ligt aan de basis van het nieuwe Food Innovators platform. De community, opgericht door Flevo Campus, Food Hub, Impact Hub en Rabobank biedt food- en agri ondernemers toegang tot een breed scala aan kennis, netwerk en financiering in Noord-Holland en Flevoland. Zo konden de eerste enthousiaste ondernemers voorafgaand aan het event deelnemen aan workshops over kennis & netwerk en over financiering voor hun eigen onderneming.
“Ons geitenijs is bij uitstek geschikt voor mensen met een lactose intolerantie maar zij horen nog niet tot onze afnemers. Hulp bij het bereiken van deze specifieke groep zou zeer welkom zijn.” Victor Boone, Goat’s Goodness
Wat heeft Food Innovators te bieden?
Naast workshops biedt het Food Innovators platform ook verschillende andere programmeringen en events. In het Natural Pavilion in Almere organiseert Flevo Campus een wekelijks vragenuur voor ondernemers die een hulpvraag hebben of behoefte aan een sparringpartner. Het bijzondere gebouw (met volledig ingerichte testkeuken) zal dienst doen als de fysieke thuisbasis van Food Innovators. Verder kun je via platform bijvoorbeeld een ondernemersvoucher aanvragen ter waarde van 7.500 euro, als beginnend of half gevorderd voedselondernemer deelnemen aan het Food Pioneers programma van Flevo Campus, of met je product een plekje bemachtigen in het schap van de Supermarkt van de toekomst.
De kracht van samen
Bij de afsluitende borrel was productontwikkelaar Jonah Koppe te vinden met het prototype van een nieuwe cracker, gemaakt met reststromen van lokale kikkererwtenproductie. De cracker wordt een nieuw ‘Flevo Lokaal’ product en was tijdens de borrel te proeven en beoordelen. Met de feedback kan Jonah aan de slag om de cracker nog lekkerder te maken: een mooie illustratie van de kracht van community!
Foto credits: Nicolas Brenninkmeijer
Gehoord tijdens de borrel:
Onze gemberdrank heeft al veel verkooppunten in Nederland. Tot nu toe kon ik de opschaling zelf realiseren, maar bij een volgende fase kan ik zeker de steun van een netwerk als Food Innovators gebruiken.” (Milton Gorré, Gingerly gemberdranken)“Ik verkoop mijn groenten nu voor de helft aan groothandels en voor de helft direct aan consumenten. Ik wil het gedeelte dat ik direct aan consumenten en kleine retail verkoop vergroten, maar loop tegen de logistieke uitdaging daarvan aan. Het zou super zijn als Food Innovators mij daarbij kon helpen.” (Annemiek Vlaming, Boerderij aan De Dijk, Nagele)
Meer weten?
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden die het Food Innovators Platform biedt?
Lees hier meer: https://foodinnovatorsnetwork.nl/
Of bekijk hieronder de aftermovie van het event!