How do we feed the city?

Nieuws

Flevo Campus en Pakhuis de Zwijger presenteren serie bijeenkomsten over granen

Wat is het belangrijkste voedselgewas ter wereld? Zonder twijfel graan. Meer dan de helft van de door mensen geconsumeerde calorieën is er afkomstig van en bovendien is het gewas ook van groot belang voor de teelt van andere gewassen. Flevo Campus start daarom een onderzoeksprogramma en een serie van drie publieksbijeenkomsten over graan.
Graan tarwe

Het nieuwe Flevo Campus programma Het graan van de toekomst maakt deel uit van het bredere onderzoeksprogramma De Smaak van de Toekomst, dat erop gericht is het voedselsysteem te transformeren door in te zoomen op de rol van de consument. Ieder jaar kijken we daarbij naar een nieuw, belangrijk voedselproduct. Vorig jaar was dat het Boon van de Toekomst-project, waarin we de eiwittransitie verkenden. Dit jaar onderzoeken we hoe de o zo belangrijke granen een betere plaats kunnen krijgen in ons dieet en in de Nederlandse voedselketen. En net als bij de Boon van de Toekomst wordt het onderzoekstraject weer gestart met een serie bijeenkomsten in het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis De Zwijger.

Eerste bijeenkomst: Graan als fundament van ons voedselsysteem

De eerste bijeenkomst (bijwonen? Meld je aan via de link hiernaast) vindt plaats op 28 november. Onder de titel “Kaf en Koren” duiken we in de geschiedenis en huidige toepassingen van graan. Dit gewas vormt al eeuwenlang het fundament van beschavingen, maar tegenwoordig wordt een groot deel van de Nederlandse graanoogst voor veevoer gebruikt. Tijdens de bijeenkomst onderzoeken we de mogelijkheid om meer graan lokaal te verbouwen en voor menselijke consumptie te gebruiken. Kan een grotere diversiteit aan gewassen bijdragen aan natuurinclusieve landbouw en aan een gezonder voedselsysteem?

Het graan van de toekomst: meer dan een bijproduct van veevoer

In het programma staat de vraag centraal hoe granen onze voedselkeuzes kunnen verrijken. Flevo Campus verkent of een grotere consumptie van lokale graansoorten – van tarwe tot minder bekende granen zoals teff en emmer – kan bijdragen aan duurzame landbouw, bodemgezondheid, en een gezonder eetpatroon. Het project zet zich in om alternatieven te vinden die een positieve impact hebben op zowel de consument als het milieu.

Voorafgaand aan de bijeenkomst op 28 november kunnen bezoekers genieten van een graandiner met een daghap gebaseerd op granen van Nederlandse bodem. Dit diner biedt een voorproefje van de veelzijdigheid en smaak van lokaal geteelde granen.

Flevo Campus en Pakhuis de Zwijger nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze verkenning van granen en samen te ontdekken hoe deze ons voedselsysteem en onze consumptiekeuzes kunnen veranderen.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website