How do we feed the city?

Deze vier (!) essays zijn in de prijzen gevallen

De uitslag van de jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd is bekend. Na ampel beraad heeft de jury niet de verwachte drie, maar vier winnaars aangewezen. In de categorie opinie / journalistiek was het aanbod zo sterk dat de jury niet kon kiezen waardoor uiteindelijk is besloten twee winnaars uit te roepen.
  •  Leestijd 6 minuten
Winnaars Flevo Campus Essaywedstrijd 2020

De essaywedstrijd is toegankelijk voor iedereen met een mening over het voedselsysteem van de toekomst en werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Flevo Campus organiseert de wedstrijd om nieuw talent te zoeken, onderzoek en het wetenschappelijk discours te faciliteren, en te zien welke thema’s in de maatschappij leven. De winnende essays worden gepubliceerd in een jaarlijks uitgegeven essaybundel waarin naast de winnaars ook gerenommeerde auteurs als Carolyn Steel, Charles Mann, Herman Lelieveldt en vele anderen worden opgenomen.

Zestig inzendingen met een sociaal-culturele inslag

Dit jaar was het thema van de essaywedstrijd ‘heden, verleden en de toekomst van ons voedselsysteem’. Ook legden we de nadruk op essays die het vraagstuk niet zozeer als een productievraagstuk benaderen; een meer sociaal-culturele inslag. De jury, bestaande uit voorzitter Peter van Lieshout (Universiteit Utrecht), Sigrid Wertheim Heck (WUR), Lenno Munnikes (Flevo Campus) en Janno Lanjouw (Flevo Campus) stond voor een uitdagende taak om alle zestig inzendingen te beoordelen op originaliteit, perspectief op analyse en leesbaarheid. Geen gemakkelijke klus!

En dan nu… de winnaars..!!

Aspirerende essayisten konden in drie categorieën meedingen naar de winst, de winst zelf bestaande uit publicatie in de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel (met alle aandacht en eerbied die daarbij komt kijken) en een aantrekkelijk honorarium. De categorieën zijn: onderzoek, opinie / journalistiek en student

Student

In de categorie Student koos de jury ‘Of Je Worst Lust’: Een Geschiedenis van de Nederlandse Rookworst. Dit was de inzending van Hannah de Korte en Amber Striekwold. Amber vervolmaakte recent de onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Hannah studeert daar op dit moment nog. De jury roemde hun aantrekkelijk, toegankelijk en overtuigend geschreven voorstel, waarin de rookworst als icoon van de Nederlandse identiteit wordt neergezet. Tegelijkertijd maakten Hannah en Amber inzichtelijk dat de rookworst aan verandering onderhevig is en zo in zekere zin als ‘spiegel’ voor de samenleving kan worden gezien. De jury kijkt reikhalzend uit naar de uitwerking van het voorstel.

  • Ontwerp-zonder-titel-1.png

    Hannah de Korte (links) en Amber Striekwold (rechts)

Opinie/Journalistiek

Ellen Mangnus is journalist, ontwikkelingsfilosoof en docent aan de Wageningen Universiteit en kwam met een zeer gedegen inzending. Ze vraagt zich af hoe een moderne, stedelijke voedselcultuur eruit kan zien nu steden steeds maar diverser blijven worden. Want in steden met ‘een meerderheid van minderheden’ is integreren achterhaald. Tegelijkertijd is voedsel de gemene deler die mensen van alle achtergronden aan elkaar bindt. De jury vond dat Ellens inzending duidelijk laat zien dat zij op de hoogte is van de meest recente inzichten in het denken over stedelijke voedselculturen en ziet uit naar de uitwerking.

  • Ellen Mangnus

Opinie/Journalistiek

De andere winnaar in de categorie opinie / journalistiek is Floris Visser. Floris is oprichter van Public Food, een organisatie die zich bezighoudt met de vraag hoe we duurzaam en gezond eten socialer en inclusiever maken. In zijn inzending herkent Floris op heldere wijze problemen en biedt daarvoor meteen een oplossing: de moderne stadskantine. De jury prees Floris’ inzending vanwege de heldere analyse en het sterke polemische karakter.

  • Floris-Visser3.3-e1624275462669.jpeg

    Floris Visser

Onderzoek

In de categorie Onderzoek koos de jury voor Doperwtjes, Worteltjes en hoe we hier gekomen zijn, het essayvoorstel van Jos Spijkerman. Jos is masterstudent Social-Spatial planning (en Filosofie maar die heeft hij al afgerond) aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoek gaat Jos op zoek naar de oorsprong van het iconische duo doperwten en wortels, vaak samen in een potje te vinden. De jury is nieuwsgierig naar de uitgebreide zoektocht die Jos aangaf te willen maken en beloont Jos daarom met de winst.

  • dav

    Jos Spijkerman

De jury feliciteert de winnaars van harte en ziet reikhalzend uit naar de eindresultaten. Voor de overige 54 inzenders geldt dat zowel de organisatie als de jury hen van harte wil bedanken voor de getoonde inzet.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website