Laura de Grave (Flevo Campus Denktank) publiceert haar derde kookboek
Geen onemanshow
Laura de Grave (1987) was al volop bezig met duurzaam en lokaal voedsel toen ze zich eind 2018 inschreef voor de Flevo Campus Denktank. Ze had toen al twee lokale kookboeken op haar naam staan en scheurde op haar elektrische motor door heel Nederland, op zoek naar de lekkerste producten en recepten van eigen bodem. Toch heeft de Denktank haar de ogen nog verder geopend. ‘Het was zo’n verademing om te ontdekken dat ik niet de enige ben die hiermee bezig is. Het voedselsysteem veranderen is geen onemanshow, iedereen doet wat-ie kan. En de discussies die we voerden, zal ik nooit vergeten.’
Culinaire kunstjes
Laura had haar focus al op lokale producten liggen, maar leerde tijdens de Denktank nog meer culinaire trucs om producten ‘van ver’ door ‘van dichtbij’ te vervangen. ‘Ik heb niks tegen citroenen, maar ze groeien hier niet, dus als je echt lokaal wil eten, dan kun je bijvoorbeeld verjus gebruiken – het sap van onrijpe druiven.’ Van Nadia Zerouali – smaakmaker van de Flevo Campus – leerde ze bijvoorbeeld hoe je een honderd procent lokale bouillon maakt. Ook leerde ze dankzij de Denktank mensen kennen via wie ze haar netwerk nog verder kon uitbreiden, zoals Mark Frederiks van Local2Local, die haar in contact bracht met lokale ondernemers die ze nog niet kende.
> Wil je net als Laura je netwerk vergroten en alles leren over het voedselsysteem en lokaal voedsel? Schrijf je in voor de Flevo Campus Summer School! Dat kan nog t/m maandag 13 juli.
Van stadsmeisje naar kookboekenauteur
De Denktank waar Laura aan deelnam, resulteerde in het manifest ‘Meer eten uit de korte keten!’ dat tijdens de Floriade Dialogues Summit werd aangeboden. Een eye-opener, aldus Laura: ‘Door het schrijven van dat manifest zag ik pas in dat er zoveel verschillende perspectieven zijn op duurzaam voedsel, en zoveel verschillende rollen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, of je nou boer, burger of beleidsmaker bent.’ Voor Laura, die zichzelf een ‘stadsmeisje’ noemt, is het duidelijk waar haar bijdrage het best tot zijn recht komt. ‘Alles wat ik van de Denktank leerde, was voor mij echt een zetje in de rug om verder te gaan met ik het liefste doe en het beste kan: schrijven over eten, recepten maken en consumenten laten zien hoe ongelofelijk rijk ons land is aan producten en smaken.’
En dat doet ze opnieuw in Lekker lokaal, haar nieuwste kookboek, dat in september verschijnt. ‘We hebben zoveel soorten granen, bonen, fruit en groenten uit het seizoen… Maar bijvoorbeeld ook zeewier, koolzaadolie en appelstroop waarmee je geweldig kan koken.’ Lokaal koken is voor Laura geen beperking – integendeel. ‘Het is voor mij juist heel bevrijdend, ik heb zoveel nieuwe technieken geleerd. Of juist eeuwenoude recepten, die we vergeten zijn. Ik blijf er graag naar op zoek!’