Lancering essaybundel: programma bekend
De Flevo Campus essaybundel wordt dit jaar voor de vijfde keer gepubliceerd. Dat verdient een feestje! Op vrijdag 7 juli is er een lanceringsevenement in Natural Pavillion, het hoofdkwartier van Flevo Campus. Het evenement is net zo levendig en divers als de bundel zelf: in een afwisselend programma wordt er gedebatteerd over de voedselomgeving in de stad, kijken we door de ogen van foodblogger Jonneke de Zeeuw naar Almeerse voedselondernemers, horen we hoe er wel degelijk een ‘echte’ Nederlandse stedelijke eetcultuur bestaat, presenteren we het boek en gaan we natuurlijk wat eten en drinken. Zie het volledige programma hieronder.
En kom ook! Bezoek is gratis, maar meld je graag wel even aan via deze knop:
De Nederlandse stedelijke eetcultuur
Er wordt vaak gedaan alsof Nederland geen echte eetcultuur heeft. Ja, stamppot, broodjes kaas voor de lunch en eens in de zoveel tijd een harinkie, maar dat is het wel. Maar dat is een onterecht beeld dat historicus Lenno Munnikes in zijn bijdrage aan de bundel recht wil zetten. ‘De realiteit is dat een rijkdom aan etenswaren en eetgelegenheden van grote cultuurhistorische waarde de basis heeft gelegd voor een typische vorm van een stedelijke voedselidentiteit (van buitenshuis gegeten voedsel). Bovendien is die al lang geleden ontstaan’, schrijft Munnikes. Tijdens het evenement geeft Lenno Munnikes in een gesproken column zijn visie en biedt daarmee een inleiding bij het gehele evenement.
Panelgesprek over de voedselomgeving en de rol van kleine retailers en horeca
Sebastiaan Aalst, strategisch directeur bij het creatieve bureau Food Cabinet, vroeg zich af hoe het zover heeft kunnen komen dat steden steeds ongezonder lijken te worden en wat we daaraan kunnen doen. ‘Het is te gemakkelijk om uit- sluitend te wijzen naar de komst van steeds meer fastfoodketens, zoals zo vaak gebeurt.’ Gesteund door voorbeelden uit de praktijk, pleit Aalst voor veel meer invloed van gemeenten om de stad daadwerkelijk vorm te geven.
Tijdens de lancering gaat Aalst live in gesprek met Jesse Luijendijk, wethouder in Almere, en met Marya Sheikh Rashid, beleidsmedewerker bij de GGD Amsterdam. Beide hebben inzichten te delen over de invloed van de zogenaamde ‘voedselomgeving’ (de omgeving waarin wij eten, in dit geval specifiek de stedelijke omgeving) op gezondheid en duurzaamheid, maar ook op onverwachtere aspecten van het dagelijks leven.
Food Tour Almere met Jonneke de Zeeuw (a.k.a. Mooncake)
Jonneke de Zeeuw is bekend als foodblogger Mooncake. Voor de essaybundel maakte ze een mooie bijdrage over de diversiteit aan eetculturen die Nederland rijk is. En ze biedt handvatten voor hoe we daar het beste van kunnen genieten (en daarmee heerlijk genieten en tussendoor een betere samenleving maken).
Ook in Almere heeft Jonneke een aantal adresjes die je misschien nog niet kende. Omdat Jonneke er zelf niet bij kon zijn én omdat video’s maken haar vak is, hebben we op het lanceringsevenement een kleine première: Jonnekes nieuwste video over een aantal bijzondere voedselondernemers in Almere. Mis dat niet!
De toko van verleden en toekomst
Maura Doorenbosch groeide op in de toko van haar ouders. Voor haar betekent de toko dan ook meer dan een winkel waar je tropische ingrediënten kunt halen. Voor de bundel schreef ze een geschiedenis van de toko, waarin ze haar persoonlijke ervaring als leidraad neemt.
Met Maura eindigt het live-evenement en begint een ander belangrijk onderdeel: de borrel. En natuurlijk wordt die begeleid door Indonesische hapjes van Maura en haar familie!