Flevo Campus Denktank: verslag dag 4
Deelnemer Tim Hendriks vertelt over de vierde Denktankdag
Tim Hendriks heeft gewerkt voor Compass Group, een grote facilitaire dienstverlener en cateraar. Momenteel is Tim zich aan het voorbereiden om een aantal maanden te gaan reizen door Zuidoost-Azië en te bepalen wat de volgende stap in zijn carrière wordt.
Alle puzzelstukjes vielen in elkaar!
Vandaag, tijdens de vierde dag van de Flevo Campus Denktank, stelden we het het manifest op met onze adviezen aan de vier stakeholders waar wij ons op richten. De vier B’s noemen we die: bedrijven, beleidsmakers, burgers en boeren. Dit manifest zal worden gepresenteerd tijdens de Floriade Dialogues Summit op 28 maart. Daarnaast bespraken we vandaag de stunt waarmee we volgende week de krantenkoppen gaan halen. Jep, krantenkoppen. Think big!
Iedereen heeft met zijn groepje hard gewerkt om tot een advies te komen. Vandaag werd dit gepresenteerd aan een jury die alle B’s vertegenwoordigt, en die ons helpt om de adviezen zo concreet mogelijk te maken voor een ijzersterk en helder advies in het manifest. In de jury zaten Drees Peter van den Bosch (oprichter van Willem & Drees; vertegenwoordigde de bedrijven); Simone Eijsink, van de gemeente Almere namens de Beleidsmakers; Eva Flantua, deelnemer van de Flevo Campus Summer School als burger; David Deijmann, kok en tuinman bij restaurant Choux namens de boeren. Voor het beoordelen van onze plannen voor de stunt waren Nine van der Wal & Dominiek Kampman van creatief bureau Vandejong aanwezig.
Van ideeën naar concrete actiepunten en van realistische naar idealistische plannen
Mijn groepje is verantwoordelijk voor het advies aan de bedrijven. Voordat we aan de jury gingen presenteren kregen we de kans om van een ander groepje feedback te ontvangen, wat in ons geval hielp om het advies door te vertalen naar net iets concretere actiepunten. Helaas was de helft van mijn groepje ziek en mijn andere groepslid moest net voor het presenteren weg, dus ik stond er vanavond alleen voor. Presenteren vind ik persoonlijk altijd behoorlijk spannend. Maar dat was in dit geval een voordeel, want als je iets spannend vindt, krijgt het hele werkproces wel ineens een versnelling.
De adviezen liepen nogal uiteen. Een boer hoef je minder uit te leggen wat het voordeel van een korte keten is dan een burger. Waarom zouden burgers überhaupt in actie komen en luisteren naar onze aanbevelingen? De jury gaf telkens duidelijk commentaar en zorgde dat de adviezen nog verder konden worden bijgesteld, ook voor onze groep. Na de presentaties kwam er ineens echt een enorme stroomversnelling in het werk. Ik heb zelf samen met Drees ons advies voor bedrijven samengevat tot twee duidelijke punten die slechts een half A4’tje in beslag namen. Wat mij opviel was dat ik continu probeerde realistische adviezen te formuleren. “Dat mag best wat idealistischer”, gaf organisator Melissa aan. “Wij adviseren de stip aan de horizon, niet alleen wat ze morgen kunnen implementeren.” Idealisme boven realisme, dat klinkt mooi! Ineens werd het hele idee achter de denktank mij veel duidelijker.
Aan het eind van de avond hadden we sterke adviezen voor de 4 B’s en een mega gave stunt uitgewerkt – die we dus tijdens de Floriade Dialogues Summit gaan uitvoeren. Kort, bondig, idealistisch maar zeker niet onrealistisch. Wat een voldaan gevoel en wat een leerzame avond. Op naar 28 maart!