How do we feed the city?

Publicatie

Aardappelen en empanadas: hoe veranderen de voedselpatronen van Almeerse migranten en hun kinderen?

Studente Sara Adriano interviewde voor haar thesis 20 vrouwen met een Latijns-Amerikaanse of Caribische achtergrond die in Almere wonen. Ze vroeg hen wat ze hier thuis koken en eten, en waar ze de ingrediënten vandaan halen. Een aantal volwassen kinderen van deze vrouwen werden daarna voor een vervolgrapport ondervraagd over hun voedselgewoontes.
  •  Leestijd 5 minuten
BBQ Caribisch

Aeres studente Sara Adriano deed in het kader van haar afstudeerstage onderzoek naar de culinaire adaptatie en culturele voedselgewoontes van twintig Latijns-Amerikaanse en Caribische vrouwen die in Almere wonen.

Haar onderzoeksvraag was: “Hoe passen deze vrouwen hun voedselbevoorradingspraktijken aan het Almeerse voedsellandschap aan, en hoe veranderen en beïnvloeden ze tegelijkertijd dat voedsellandschap?” Doel van het onderzoek was te begrijpen hoe migranten hun weg vinden in een nieuw voedsellandschap, in hoeverre het in Almere mogelijk is te koken zoals in het land van herkomst, en hoe belangrijk dat is voor mensen.

Resultaten en conclusies

De meeste respondenten doen veel moeite om de authentieke ingrediënten uit hun land van herkomst te vinden. Waar producten zoals maïsmeel, kant-en-klare tortilla’s en zwarte bonen tegenwoordig in veel supermarkten te vinden zijn, waren deze producten in eerste instantie alleen in gespecialiseerde toko’s verkrijgbaar of op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. De vrouwen kopen sommige ingrediënten ook via online importplatforms of importeren ze rechtstreeks uit het buitenland.

Driekwart van de ondervraagde vrouwen had in de eerste jaren dat ze in de stad woonden moeite met zich aan te passen aan de Nederlandse manier van eten. Zo hebben velen van hen erg moeten wennen aan het nuttigen van slechts één warme maaltijd per dag, aan de eenvoudige en snelle manier van koken in Nederland, het vroege ontbijt en vroeg avondeten, en aan de eenvoudige lunch (broodje kaas).

Samenvattend:

  • Eetgewoonten zijn uitkomsten van een dynamisch proces waarin het gevoel ‘ergens thuis te zijn’ opnieuw wordt vormgegeven: de keuken uit het land van herkomst en de Nederlandse keuken spelen daarin beide een rol.
  • Het vinden van specifieke ingrediënten in Almere is de afgelopen vijftien tot twintig jaar makkelijker geworden.
  • De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek missen wel nog steeds het sociale aspect van het delen van maaltijden, een warme maaltijd voor de lunch, goede kwaliteit tropisch fruit en straatvoedselverkopers.

Lees het hele onderzoek hier:
A Latin American Migrant Foodscape in The Netherlands.

Vervolgonderzoek: Foodways of adult children of Latin
American and Caribbean migrants

Na afronding van haar thesis heeft Sara Adriano in opdracht van Aeres nog een dertiental volwassen kinderen van de vrouwelijke respondenten uit haar thesis ondervraagd over hun voedselgewoontes. Ze vroeg hen onder andere wat ze zoal eten, waar ze dat naar voorkeur doen (thuis of buiten de deur) en wat de keuken van het land van herkomst van hun ouders voor hen betekent.

Lees de resultaten hier:
Rapport Foodways of Adult Children.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website