Agenda
FC-Café over fusion en voedselidentiteit: het Chinees-Indisch specialiteitenrestaurant
Culinair erfgoed
Het Chinees-Indische specialiteitenrestaurant, door velen in de volksmond ‘de afhaalchinees’ genoemd, is decennialang niet weg te denken uit het Nederlandse voedsellandschap. In bijna ieder dorp was naast een marktplein en een kerk, ook een afhaalrestaurant gevestigd. Toch is de Aziatische gemeenschap vaak onderbelicht en onbekend gebleven, en dat geldt ook voor het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft over wat Chinees eten is.
De laatste vijftien jaar verdwijnen de iconische Chinees-Indische restaurants langzaamaan uit het straatbeeld, waarmee cultureel culinair erfgoed verloren dreigt te gaan. Voor vele kinderen van de eerste generatie Chinese-Nederlanders geldt vaak dat ze niet de behoefte voelen om de horecazaak van hun ouders over te nemen. De tweede generatie die wel bewust voor de horeca kiest, slaat steeds vaker een andere weg in en verruilen het Chinese buurtrestaurant voor een populairdere afhaal: het sushirestaurant. Andere Chinese horecaondernemers verleggen de focus van geld verdienen – waarbij Chinese gerechten worden ‘verhollandst’ – naar de herwaardering van de ‘authentieke’ Chinese keuken.
Tijdens dit programma onderzoeken we aan de hand van een aantal gerechten hoe de Chinese horeca in Nederland aan het veranderen is en welke rol eten speelt als het gaat om identiteit. Dit doen we met Julie Ng – documentairemaakster en kookboekenschrijfster die op zoek is gegaan naar de verhalen uit de Aziatisch-Nederlandse gemeenschap – en Lenno Munnikes, programmadirecteur van Flevo Campus en specialist op het gebied van snel buitenshuis eten in Nederland, in het bijzonder het Chinees-Indische restaurant.
- Privacy Statement
- Colofon
- © Flevocampus 2021