How do we feed the city?

Nieuws

Directeur Flevo Campus Lenno Munnikes neemt afscheid

Lenno Munnikes neemt dit najaar afscheid als directeur van Flevo Campus. Onder zijn leiding groeide de stichting in ruim vier jaar uit van een handjevol voedselrebellen tot een stevige organisatie die zich dagelijks inzet voor een gezonder voedselsysteem voor iedereen.
  •  Leestijd 8 minuten
Lenno

Er was eens een jonge provincie met uitgestrekte, vruchtbare akkers en aanzienlijke voedselambities. Om die ambities waar te maken tekent Flevoland, over die provincie hebben we het, de ambities samen met de gemeente Almere en het Rijk op in Almere 2.0, een breed programma waar de Voedselstrategie onderdeel van uitmaakt. Kenniscentrum Flevo Campus is één van de drie pijlers van deze strategie, en Lenno Munnikes is sinds 2020 als directeur betrokken. Ter gelegenheid van zijn afscheid later dit jaar blikken we terug, én vooruit.

  • Flevoland

Op veel plekken in de voedselwereld wordt nog steeds gepreekt voor eigen parochie. Ik wil meer mensen bereiken dan alleen de usual suspects.

Het begin

In 2017 veroorzaakt een handjevol actievelingen in Almere reuring in het Flevolandse voedsellandschap. Ze doen dit met een divers palet aan activiteiten en programma’s in opdracht van de gemeente Almere die naar manieren zoekt om haar ambities op het gebied van duurzaam voedsel waar te maken. In 2020 verzoekt de gemeente Lenno Munnikes de ambities vast te leggen in een onderzoeksagenda. Munnikes draait op dat moment al een tijd mee in de voedselwereld, en heeft zijn eigen ideeën over het perspectief. “Ik had een gezonde weerstand opgebouwd tegen het ‘preken voor eigen parochie’ wat in de voedselwereld gangbaar was, en op veel plekken nog steeds is. Ik wil méér mensen bereiken dan alleen de usual suspects.” Hij verlegt in zijn innovatie-agenda de focus van voedselproductie (landbouw) en onderzoek naar consumptie en de consument. De gemeente gaat akkoord en benoemt Munnikes tot inhoudelijk directeur.

Het vervolg

In 2021 richt hij samen met de voorzitter van de Raad van Toezicht de stichting Flevo Campus op. Vestigingsplaats wordt Almere, vanwege haar gunstige ligging tussen de metropoolregio Amsterdam en het productiegebied van Flevoland. Met de verzelfstandiging kan hij ook de koerswijziging doorvoeren vanuit een consumentenperspectief. “In Nederland is voedselwetenschap van oudsher gericht op landbouw, gedrag en gezondheid. Ik heb als historicus altijd meer in willen zetten op kennis van cultuur, historie en erfgoed van eten en drinken. Om aanvullend te kunnen zijn op de bestaande kennis van onze partners”, aldus Munnikes.

Lef en creativiteit

Alle activiteiten en programma’s die Flevo Campus organiseert worden gekenmerkt door creativiteit en lef. Het Sopropo Festival in september 2021 is daar een mooi voorbeeld van. Munnikes: “Sopropo was in het nieuws vanwege bewezen gezondheidsvoordelen. Maar de groente werd nog niet breed omarmd. We organiseerden een gratis festival in de kassen van ONZE Volkstuinen waar we de bezoekers verrasten met cocktails gemaakt met sopropo-gin, een barbecue battle met sopropo, een lezing en een film.” Omdat de (gratis) tickets voor het festival ook bij de kassa van de locatie verkrijgbaar waren kwam er publiek naar toe.

Unieke pilot in hartje Almere

In 2022 start Flevo Campus een bijzondere pilot in hartje Almere. In een voor dat doel gehuurd pandje middenin het winkelcentrum kun je drie dagen per week binnenlopen bij pop-up restaurant en innovatiecentrum ‘FC De Toekomst’ voor een gezonde en betaalbare maaltijd. Het experiment (uitgevoerd in samenwerking met De Volkskantine) wordt gedaan vanuit de gedachte dat gezond voedsel een basisvoorziening zou moeten zijn voor iedereen. Het krijgt veel aandacht en bouwt op den duur een vaste klantenkring op. Vanwege de laagdrempeligheid is het ook een vruchtbare onderzoekslocatie voor (studenten van) Aeres Hogeschool Almere (samen met Wageningen University & Research en AMS Institute kennispartner van het eerste uur). ‘De consument’ loopt er immers vanzelf naar binnen, en is in de regel best bereid om wat vragen van studenten te beantwoorden.

In de loop van 2023 krijgen alle activiteiten van Flevo Campus een plek onder de paraplu van drie centrale thema’s: Supermarkt-, Stadspark- en Smaak van de Toekomst. Supermarkt van de Toekomst was één van de eerste programma’s van Flevo Campus. Gelanceerd in reactie op de Voedselstrategie van de gemeente Almere onderzoekt het programma ook vandaag nog hoe de consument een stem kan krijgen in het aanbod van hun lokale supermarkt. En startte het zelf een lokale productenlijn om lokale producenten een kans te geven om hun producten in de schappen van de supermarkten te krijgen.

  • 20240220_124609

Stevige basis

Binnen de drie kernthema´s lopen een aantal succesvolle programma´s die ook in de toekomst relevant blijven. Waar is Munnikes vooral trots op? “Alles wat ik vier jaar geleden opschreef in de innovatie-agenda is nu terug te vinden in onze drie kernthema’s.”, antwoordt hij. “Die thema’s zijn voortdurend in ontwikkeling, maar de basis is stevig en ze draaien zelfstandig.” Verder vindt hij het mooi om te zien dat het porren en tegen deurtjes aanschoppen uit de beginfase een onderdeel is geworden van de identiteit van Flevo Campus. En die ‘food bubble’, zitten daar nu gaten in? ”Ik hoop het. Dat is wel altijd het streven geweest. Ik vond het een mooie opdracht, waar ik met veel plezier aan gewerkt heb. Sterker nog: ik zou het zo wéér doen.”

Klaar voor de toekomst

Flevo Campus ontwikkelde zich de afgelopen jaren van pionier naar een volwassen organisatie. De komende jaren staan in het teken van consolideren, en het thema ‘voedsel’ relevant houden. “Streven naar een duurzaam voedselsysteem blijft altijd zeer relevant.”, aldus Munnikes. Maar blijft dat streven overeind tussen de economische en maatschappelijke uitdagingen van de regio? “Wel met een sterke gezamenlijke aanpak en programmering, én een duidelijke richting en opdrachtgeverschap vanuit onze stakeholders.” En, voegt hij toe: “De mensen die ik in de loop der tijd heb aangetrokken vormen een sterk, divers team waar ik veel vertrouwen in heb. Ik heb mezelf eigenlijk overbodig gemaakt.” Flevo Campus is klaar voor de toekomst.

  • credit: Nicolas Brenninkmeijer

    foto credit: Nicolas Brenninkmeijer

De wervingscampagne voor een nieuwe directeur is gestart en loopt via Public Spirit. De volledige vacaturetekst plus de link om te solliciteren vind je hier.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website