How do we feed the city?

Serie

Food Pioneer Tex droomt van een fermentatie community

In de serie portretten van Food Pioneers vandaag: Tex Dissen. Met haar bedrijf Fermentex brengt ze kombucha's en kimchi op de markt, maar haar ambitie reikt verder: ze opent binnenkort haar eigen fermentatiestudio, en droomt van een fermentatie community.
Banner Afbeelding Tex

Hoe ben je ertoe gekomen om deze onderneming te starten?

Ik raakte geïnteresseerd in gefermenteerde dranken nadat ik een kombucha-starter ‘SCOBY’ kreeg van een vriend die in een restaurant werkte. Vanuit daar ging ik me steeds meer verdiepen in fermentatie. Van Kvass tot Smreka, appelcider en azijn en van zuurdesem tot kimchi; ik heb het allemaal uitgeprobeerd. Fermentex begon drie jaar geleden al ‘officieel’ met een inschrijving bij de KvK, maar tot januari 2024 had ik er nog baan naast. Toen dacht ik: ik moet uitproberen of ik dit fulltime wil en kan doen.

Waarom heb je voor jouw product gekozen?

Ik wil mensen kennis laten maken met fermentatie door lekkere, lokale en gezonde producten. Met Fermentex breng ik kimchi, kombucha en hot sauce op de markt. Maar dat is niet alles: ik wil graag een community opbouwen rondom fermentatie. Ik geef fermentatieworkshops, en in oktober open ik mijn eigen studio, ‘Studio Fermentex’. Mensen maken een connectie door samen iets te ervaren en samen eten is ook verbindend. En als we samen meer bewust zijn van wat we eten, waarom we dat doen en hoe het eventueel ook anders kan, dragen we bij aan een meer duurzame eetcultuur.

Mijn moonshot is een goedlopende fermentatiestudio meets winkel, mét personeel.

Voor wie is jouw onderneming relevant, en waarom?

Fermentex is relevant voor iedereen die meer wil weten over wat we eten en drinken, en waarom. Fermentatie -de techniek- brengt ons terug naar het begin en dwingt ons om na te denken over smaak, food culture en duurzaamheid. Maar fermentatie is natuurlijk ook gewoon vet lekker! Dus Fermentex is ook voor iedereen die klaar is met de standaard soda’s (kombucha!) of die z’n fried rice naar een next level wil brengen (kimchi!).

Wat zijn je voornaamste struikelblokken als voedselondernemer?

Ik startte echt vanaf nul, zonder ervaring in ondernemen en zonder grote financiële steun. Dat was niet altijd makkelijk, maar zorgde er ook voor dat ik alles van dichtbij meemaak, alles zelf kan uitzoeken en veel kan doen, en dat is wel wat ik graag wilde toen ik stopte met mijn baan. Mijn grootste uitdagingen? Een nieuwe sector  doorgronden, een nieuw netwerk opbouwen en ontdekken wat mijn rol is, of kan zijn in de F&B branche.

Hoe heeft het Food Pioneers programma je tot nu toe geholpen, en wat hoop je er nog meer uit te halen?

Het  programma heeft me vooral geholpen om een eerste stap te zetten in het opbouwen van een netwerk en om in de basis te begrijpen hoe de F&B wereld (in metropoolregio Amsterdam/Flevoland) er ongeveer uitziet. Ook waardevol was het ontmoeten van de andere Food Pioneers die iets vergelijkbaars doen – of juist iets heel anders! – en die tegen dezelfde dingen aanlopen als jij. Dat kan zo iets kleins zijn als ‘waar koop jij je verpakkingsmateriaal in?’ of iets groters als ‘wat motiveert jou om te starten met ondernemen in de voedselindustrie?’.

Wat is je ultieme toekomstideaal met je onderneming?

Mijn moonshot is: een goedlopende fermentatiestudio meets winkel mét personeel. Dat ik mensen in dienst heb die in de winkel staan en ook mensen kan opleiden om workshops te geven. Mijn producten worden al op grotere schaal geproduceerd voor de retail/food service. Ik hoef me daar minder mee bezig te houden omdat ik een commerciële compagnon heb. Daardoor heb ik mijn handen vrij om nieuwe producten te ontwikkelen, en doe daarvoor inspiratie en nieuwe kennis op door te reizen en keukens en innovators op te zoeken. Daarnaast zou ik (niet zo) stiekem ook graag private dining/catering doen.

  • explanation 1
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website