Nieuws
Jan Eelco Jansma promoveert op stadslandbouw in Oosterwold
Jansma is onderzoeker aan de WUR en verbonden aan Flevo Campus. Zijn interesse in stadslandbouw begon al zo’n twintig jaar geleden, toen hij aanwezig was bij een bijeenkomst van stedelijke planners in Almere. Hij opperde dat landbouw een integraal onderdeel zou kunnen zijn van de uitbreiding van de stad. De respons was destijds sceptisch, met de vraag “Wie wil er nu in een aardappelveld wonen?” Die opmerking bleek achteraf een voorbode van het traject dat uiteindelijk leidde tot Oosterwold, een wijk waar landbouw en wonen samenkomen.
Stadslandbouw in de praktijk
In zijn proefschrift analyseert Jansma in vier hoofdstukken hoe landbouw een plek heeft gekregen in Oosterwold. Vanuit een historisch perspectief laat hij zien hoe Almere ooit bedoeld was als stad in het groen, maar waar landbouw snel terrein verloor aan stedelijke uitbreidingen in de jaren ’80 en ’90. Pas begin 2000 ontstond er weer ruimte voor andere ideeën, wat uiteindelijk leidde tot het huidige Oosterwold.
Vervolgens beschrijft hij hoe de eerste bewoners van de wijk kritisch meedachten en stadslandbouw een plaats gaven in hun dagelijks leven. Hoewel veel bewoners het concept omarmen, blijkt de uitvoering ervan een uitdaging. Inwoners moeten tijd investeren om hun kavel als landbouwgrond in te richten, en niet iedereen heeft de mogelijkheid om de oorspronkelijke visie volledig te realiseren.
De toekomst van stadslandbouw in Oosterwold
Het onderzoek van Jansma laat zien dat succesvolle integratie van landbouw in stedelijke planning afhankelijk is van gedeelde verantwoordelijkheden en een gezamenlijke visie. Hij benadrukt dat niet alleen de bewoners, maar ook de gebiedsorganisatie en de politiek een rol spelen in de verdere ontwikkeling van stadslandbouw in Oosterwold.
In zijn proefschrift bedankt Jansma de bewoners en het gebiedsteam van Oosterwold voor hun betrokkenheid en bijdrage aan zijn onderzoek. Hun input was essentieel om tot de inzichten te komen die hij nu deelt. Met zijn werk hoopt hij een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van stadslandbouw en een nieuw perspectief te bieden op hoe steden in de toekomst hun relatie met het omliggende agrarische landschap vorm kunnen geven.
foto credits: Nicolas Brenninkmeijer
Drie van de vier hoofdstukken uit zijn proefschrift zijn inmiddels gepubliceerd in internationale tijdschriften. Voor de geïnteresseerden zijn deze hier te vinden: