How do we feed the city?

Verslag

Plant FWD 2024: welcome to the plant-based revolution

Vorige week bezocht Flevo Campus Plant FWD 2024, één van de grootste events omtrent de eiwittransitie in Nederland. Plant FWD brengt retailers, foodservice bedrijven, start-ups, investeerders, overheden, wetenschappers en andere change-makers samen om deze transitie te versnellen. We delen we onze belangrijkste inzichten.
plantfwd banner

Hoe kunnen we mensen motiveren om vaker plantaardig te eten, en wat is hiervoor nodig? Daar ging het vorige week over in Theater Amsterdam. Flevo Campus probeerde die vraag in 2023 ook te beantwoorden. Voor ons project ‘De Bonenrevolutie’ interviewden we verschillende stakeholders uit de bonenketen, organiseerden we drie liveprogramma’s in samenwerking met Pakhuis de Zwijger en sloten we het project af met een whitepaper.

Revolutie was ook het hoofdthema van Plant Forward 2024. Deze tweede editie stonden inspirerende sprekers, diverse panelgesprekken en een grote plant-based food markt in de line-up. Interessant voor Flevo Campus, want ook na de afronding van het bonenrevolutieproject blijven we ons inzetten voor het versnellen van de eiwittransitie.  

TASTE, TASTE, TASTE! 

Steeds meer Nederlanders willen minder vlees eten, maar vinden het lastig om ook daadwerkelijk hun gedrag aan te passen. Dit wordt ook wel de ‘Intention Behavior Gap’ genoemd. Een gebrek aan inspiratie of kennis van plantaardige recepten zijn veelgehoorde redenen die mensen ervan weerhouden om vaker een plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Om deze barrière te overbruggen is er volgens Emile van der Staak, eigenaar en chef-kok van groenterestaurant ‘De Nieuwe Winkel’, een grote rol weggelegd voor de horeca.  

“De horeca is bij uitstek een plek waar je mensen kunt inspireren met nieuwe smaken en gerechten”, aldus Van der Staak. Het draait allemaal om smaak, en chef-koks zijn de culinaire koplopers die van plantaardig de norm kunnen maken!Op dat gebied zijn er hoopvolle ontwikkelingen te melden: as we speak wordt bij het ROC in Amsterdam een geheel nieuwe generatie chefs opgeleid tot ‘plant-based chef’, en op bakkersgebied is er een nieuwe ‘vegan patissier’ opleiding. 

Het draait allemaal om smaak, en chef-koks zijn de culinaire koplopers die van plantaardig de norm kunnen maken

De kracht van community’s 

Hoeveel plantaardige producten heb jij vandaag al gegeten? Waarschijnlijk al best wel wat. Denk aan fruit bij het ontbijt, een broodje pindakaas bij de lunch of een lekkere soep met groente voor het avondeten. Voor wie graag de stap wil nemen om vaker plantaardiger te gaan eten is het volgens voedingsdeskundige en bestselling auteur Tracye McQuirter belangrijk om mensen te laten realiseren dat ze al best veel plantaardige producten eten. “Werk met wat er al is in je eigen eetcultuur, want zonder dat we het met z’n allen door hebben eten we al best veel plantaardig voedsel”, meent ze. “Door mensen te laten inzien dat ze eigenlijk elke dag al plantaardige producten eten wordt de stap om dit nog vaker te doen kleiner en makkelijker.”

McQuirter onderschrijft ook de kracht van community’s bij het versnellen van de eiwittransitie. Sportclubs, kerken en kroegen zijn allemaal voorbeelden van plekken waar mensen in hechte groepen informatie en recepten kunnen delen en elkaar motiveren en ondersteunen bij de overgang naar een meer plantaardig eetpatroon. 

Kartelvorming in het belang van duurzaamheid 

Supermarktketen Jumbo besloot onlangs te stoppen met aanbiedingen op vers vlees. Op deze manier wil Jumbo er onder andere voor zorgen dat de doelstelling dat in 2030 60% van de door hen verkochte eiwitten plantaardig is, gehaald wordt. Het zou de eiwittransitie nóg meer versnellen als alle Nederlandse supermarkten gezamenlijk zouden stoppen met vleespromoties. Dit voorstel lijkt misschien op kartelvorming, maar zoals Gustaaf Haan, hoofdonderzoeker bij Questionmark, in een van de panelgesprekken aangaf is het ‘in sommige gevallen toegestaan om prijsafspraken te maken als bedrijven kunnen aantonen dat bepaalde duurzaamheidsdoelen, in dit geval het versnellen van de eiwittransitie, daardoor eerder worden gehaald’. 

Plant FWD 2024 liet zien welke belangrijke rol de supermarkt en smaak spelen in het versnellen van de eiwittransitie. Benieuwd hoe Flevo Campus invulling geeft aan deze inzichten? Volg onze projecten ‘Smaak van de toekomst’ en ‘Supermarkt van de toekomst’ via de website. 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website