
Flevo Campus komt naar de binnenstad
Op 9 december ontving directeur Lenno Munnikes de sleutels van een winkelpand in het centrum van Almere, waarmee een grote wens van Flevo Campus in vervulling gaat: een ontmoetingsplek in het midden van de stad.
Iedereen moet eten, daarin zijn we gelijk. Toch is er geen gelijke toegang tot goede en gezonde voeding. De Volkskantine wil daar verandering in brengen. Het project wil de nieuwe basisvoorziening voor goed en betaalbaar eten zijn en onderzoekt hoe dat te doen, door het te doen. Het is een plek waar eten is losgekoppeld van winst maken, waar fantastische, gezonde en duurzame maaltijden voor de prijs van een snackbarmaaltijd worden geserveerd, net zo makkelijk als een Hema restaurant, en met de sfeer van een koffiehuis om de hoek. De Volkskantine is een samenwerking tussen Public Food, een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijk voedselsysteem en Flevo Campus dat zich als kennisinstelling bezig houdt met stedelijke voedselvraagstukken. Traverse 1a, 1315 TJ, Almere www.volkskantine.nl
Op 9 december ontving directeur Lenno Munnikes de sleutels van een winkelpand in het centrum van Almere, waarmee een grote wens van Flevo Campus in vervulling gaat: een ontmoetingsplek in het midden van de stad.
De Volkskantine is sinds een aantal dagen open. In dit unieke experiment probeert Floris Visser, in opdracht van Flevo Campus, een maatschappelijke voorziening voor duurzaam en gezond voedsel te creëren. Deze week kreeg De Volkskantine landelijke aandacht.
In Almere kunnen jongeren rondom scholen overal vette happen kopen. Daar iets tegen doen is niet zo makkelijk, want wát is fastfood eigenlijk? Deze vraag stelden journalisten Martine Kamsma en Geertje Tuenter in een drieluik. Ze bezochten De Volkskantine en spraken met programmadirecteur Lenno Munnikes over mogelijke antwoorden.
Vrijdag 30 december is de laatste dag dat De Volkskantine open is in Almere Centrum. Het concept gaat hierna elders in het land verder, maar iedereen die er het afgelopen jaar van heeft genoten is van harte uitgenodigd om even langs te komen. Er is soep en de koelkast moet natuurlijk netjes leeg!
Floris Visser, oprichter van Public Food, won na deelname aan de jaarlijkse essaywedstrijd een plek in de nieuwste essaybundel Foerageren of Fabrieksworst . Vrij Nederland plaatste zijn essay als voorpublicatie, nu hier te lezen.
Twintig studenten van ROC van Flevoland doken twee maanden lang in het voedsellandschap van Almere. Onder begeleiding van Stichting Het Eetschap maakten zij vanuit hun eigen eetcultuur heerlijke plantaardige gerechten voor het Almeerse eetcafe, De Volkskantine. Projectleider Goswin Konings vertelt over het programma.