How do we feed the city?

Project

Snel en schoon van boer naar bord

Biologische webwinkel Hofweb gebruikt voor haar bezorging bestelbusjes die rijden op diesel. Een doorn in het oog van het verder duurzame bedrijf. Kan dat ook anders, zonder aan snelheid en kwaliteit in te boeten?
  •  Leestijd 5 minuten
Hofweb statiegeldkratten

Hofweb levert sinds 2004 biologische producten vers van de boer direct bij de klant. Hun kwaliteit is dat de versproducten kraakvers bij de klant aankomen. Hofweb kan dat garanderen omdat de aangesloten boeren pas oogsten wanneer de producten besteld worden, en hun bestelbusjes rijden volgens een strak afleverschema. Toch is er één aspect van de bedrijfsvoering waar Hofweb niet blij mee is, en ze hebben Flevo Campus gevraagd te helpen om dit op te lossen.

De gemeente Almere is ook gebaat een optimale verbinding tussen het achterland van Flevoland en de consument in Almere.

Weg van fossiele brandstof

Wat is er aan de hand? De bezorgers van Hofweb zijn gemiddeld 11 à 12 uur per dag onderweg. De busjes rijden op diesel, en daar zit de angel: rijden op fossiele brandstof past totaal niet bij de verder geheel duurzame bedrijfsvoering van Hofweb. De optie voor elektrisch rijden is al een paar keer onderzocht maar ook weer verworpen vanwege een te kleine actieradius. En bij het enige bedrijf dat wel voldoende actieradius heeft is de reparatietijd bij pech te lang.

Hofweb heeft Flevo Campus gevraagd te zoeken naar een nieuw logistiek concept om slim (tegen lage kosten en goede kwaliteit) en schoon (minder voertuigkilometers en weinig of geen uitstoot) haar producten aan consumenten in Almere te leveren. Naast slimme en schone bezorging wil Hofweb ook graag haar eigen bekendheid en die van haar lokale leveranciers vergroten in Almere.

In kaart brengen

Thera van Heuveln stuurt dit project aan voor Flevo Campus. Ze kwam via een collega in contact met de opleiding Logistiek & Advies van de Hogeschool van Amsterdam. “Via docent-onderzoeker Kees Willem Rademakers kon ik zes tweedejaarsstudenten van de opleiding benaderen”, vertelt ze. Deze studenten brengen de komende vier maanden de huidige logistieke organisatie bij Hofweb in kaart, van orderpicken tot aan distributie en retourverwerking. “Wanneer dat proces helder is maken ze een overzicht van bestaande ‘last-mile’ concepten die mogelijk passend zijn. Hierbij kun je denken aan micro-wijkhubs, flexibele bezorghubs en verschillende LEVV (Lichte Elektrische Vrachtvoertuigen, zoals vrachtfietsen.”

Kennis opdoen

Deze zomer presenteren de studenten de uitkomsten van hun onderzoek en hun aanbevelingen. Volgens Thera zijn de uitkomsten van dit onderzoek ook interessant voor Flevo Campus. “Kennis over logistiek en consumentengedrag is met name waardevol voor ons project Supermarkt van de Toekomst”, denkt ze. “Daarnaast is de gemeente Almere volgens de Voedselstrategie Almere gebaat bij een optimale verbinding tussen het achterland van Flevoland en de consument in Almere.”

 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website