How do we feed the city?

Nieuws

Verspil Me Niet Centrum geopend in Lelystad

In Lelystad is woensdag onder grote belangstelling het ‘Verspil Me Niet Centrum’ officieel geopend. Het centrum moet een kennishub worden voor circulaire vraagstukken, met workshops en lezingen over dat thema én ruimte voor lokale ondernemers om hun geüpcyclede producten te etaleren en verkopen.
  •  Leestijd 7 minuten
_DSC4218

Een wat botte schaar zorgt ervoor dat Klimaatburgemeester van Lelystad Janneke Pikkert het lint niet in één vlotte beweging krijgt doorgeknipt (‘is de schaar ook geüpcycled?’) maar even na drie uur is de opening een feit. Na een tweetal korte welkomstwoorden kan het publiek onder het genot van lekkere hapjes rondkijken in de multifunctionele ruimte waar fraaie, geüpcyclede producten van lokale ondernemers te zien en te koop zijn.

Waarom een Verspil Me Niet Centrum?

Het Verspil Me Niet Centrum, een initiatief van het Practoraat Circulaire Regionale Economie van het MBO college Lelystad, locatie RoC van Flevoland in samenwerking met Flevo Campus, is er om twee redenen gekomen. Er was behoefte aan een fysieke plek waar bedrijven en (studenten van) onderwijsinstellingen samen kunnen werken aan circulaire initiatieven. Bijvoorbeeld door challenge based learning, waar studenten aan de slag gaan met vragen van bedrijven. Daarnaast is het streven dat duurzaamheid een vaste plek krijgt in de mindset van zowel inwoners als organisaties.

Onze missie is om mensen te inspireren en te laten zien hoe ze op een eenvoudige manier bij kunnen dragen aan een duurzamere wereld.

Karin Senf, projectleider bij het practoraat en motor achter de totstandkoming van het VMNC: ‘Het begon met een subsidie van het Nationaal Groeifonds om een kennishub te realiseren waar studenten, docenten en bedrijfsleven samenwerken om tot een innovatieve, nieuwe manier van onderwijs te komen. Een fysieke plek kan daar een belangrijke rol in spelen.’ Zo denkt ook practor Circulaire Economie Maurijn Odé. “Je ziet dat er een heleboel initiatieven zijn om de mindset van mensen en organisaties duurzamer te maken, maar ze zijn versnipperd. Wij willen die initiatieven bij elkaar brengen en ik denk dat dit centrum daar een grote rol in kan spelen.”

Maurijn Odé en Karin Senf

  • _DSC4412

Studenten betrekken

Een diverse schakering van partijen onder leiding van Senf werkte anderhalf jaar aan de totstandkoming van het centrum. Ook studenten waren via een challenge nauw betrokken bij de inrichting. ‘De opdracht was om aan de hand van een tekening van de ruimte een inrichting te ontwerpen met meubilair gemaakt van circulaire materialen.’, vertelt Senf. ‘Uiteindelijk heeft een student de tekeningen gemaakt voor de meubels, heeft Jim van der Wardt van Circuloco het hout geleverd en hebben andere studenten samen met een timmerman alle meubels gemaakt.’

Upcycle, geen kringloop

Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen: het kleurrijke interieur van het centrum is oogstrelend en heeft een vrolijke, huiselijke vibe. Rekken met geüpcyclede kledingstukken staan verspreid door de ruimte en wandkasten zijn gevuld met geüpcyclede sieraden, schoenen, tassen en smakelijke producten van Flevo Lokaal. Senf is benieuwd hoe de verkoop zal gaan. ‘Ik vind het interessant om te onderzoeken of dit shop-in-shop concept werkt in Lelystad. Een product upcyclen kost veel tijd en aandacht, en dat zie je terug in de prijsstelling. Zijn Lelystedelingen bereid om voor geüpcyclede producten net iets meer te betalen?’

foto credits: Nicolas Brenninkmeijer

  • _DSC4510

Loop gerust binnen!

Iedereen is welkom op doordeweekse dagen tussen 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast organiseert het centrum regelmatig activiteiten op donderdagavond en zaterdagmorgen. Het actuele programma is te vinden op verspilmenietcentrum.nl en op de posters op de ramen van het centrum.

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website