How do we feed the city?

Onderzoek

Wat schaft de pot in Almere?

Een nieuw onderzoeksrapport van het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken probeert antwoord te geven op de vragen: hoe avontuurlijk zijn Almeerders wanneer ze een restaurant kiezen? En gaan ze thuis gevarieerder eten door culinaire ontdekkingen buiten de deur?
Foodhub

Wat ga jij vanavond eten? Een Hollandse stamppot? Of liever Italiaanse pasta, Japanse sushi of Surinaamse roti? Tegenwoordig is er in Nederland een enorme verscheidenheid aan gerechten en ingrediënten verkrijgbaar, en Almere is daarop geen uitzondering. Bijna de helft van de Almeerse bevolking is geboren of heeft (groot)ouders die zijn geboren in het buitenland. De stad telt talloze toko’s, marktkraampjes en restaurants waar je eten kunt proeven uit allerlei verschillende culturen. Ook de grotere supermarkt- en horecaketens breiden hun assortiment voortdurend uit.

Maar in hoeverre komen de inwoners van Almere, met of zonder migratieachtergrond, in aanraking met deze cultureel diverse voedselomgeving? Hoe vaak eten Almeerders uit keukens uit andere landen en culturen? Kunnen zij de producten en gerechten waarmee zij zich identificeren (of die ze gewoon graag eten) makkelijk vinden in het horeca- en winkelaanbod? En is men thuis gevarieerder gaan eten door culinaire ontdekkingen buiten de deur?

Om deze kwesties te verkennen zette het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken van Aeres Hogeschool en Flevo Campus een enquête uit bij het Burgerpanel van de gemeente Almere. Meer dan vijfhonderd Almeerders hebben vragen beantwoord over hun gebruik van en waardering voor de diversiteit van de Almeerse voedselomgeving.

Uit de verzamelde data komen verschillende strategieën naar voren om een bredere groep Almeerders te stimuleren nieuwe keukens en smaken te proberen, waaronder het benadrukken van de vegetarische en gezonde opties die buitenlandse keukens te bieden hebben, een focus op kwaliteit boven kwantiteit en de Almeerse burger een stem geven in het aanbod.

Het vergroten van de toegankelijkheid van eten uit verschillende landen en culturen bevordert niet alleen interculturele uitwisseling en sociale cohesie, het biedt ook mogelijkheden op vlak van duurzaamheid, gezondheid en korte keten, drie belangrijke pijlers van de Almeerse voedselstrategie.

Benieuwd naar de bevindingen en aanbevelingen van de onderzoekers?
Het hele rapport lees je hier.

Liever alle resultaten in één oogopslag? Check de poster.

 

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website