How do we feed the city?

Verslag

Een nieuwe kijk op fusion in Chinese keukens en voedselidentiteit

Op woensdag 14 september organiseerden we het tweede FC-Café. Deze keer in het teken van fusion in Chinese keukens en voedselidentiteit: wat verstaan we hieronder? Wanneer noemen we een gerecht authentiek en bestaat dat eigenlijk wel? En wie bepaalt dat? We spraken hierover met Julie Ng (oprichter Stichting ‘Meer dan Babi Pangang’) en Lenno Munnikes (programmadirecteur en onderzoeker voedselidentiteiten).
  •  Leestijd 5 minuten
FlevoCampus

De belangrijkste inzichten van moderator Gaby van der Wens 

Ultieme fusion 

Babi pangang is het ultieme voorbeeld van een fusiongerecht. In de oorsprong is een Chinees gerecht met dat een Indonesische naam (babi = varken, pangang = geroosterd) heeft gekregen. Met een zoet-pittige saus is het gerecht aangepast aan de Hollandse smaak. 

Tijdens het FC-Café hebben we drie versies van dit gerecht geproefd: een traditionele versie, de babi pangang zoals die in het Chinees-Indisch restaurant in Nederland geïntroduceerd is en een veganistische versie van babi pangang. Aan de hand daarvan spraken we over de geschiedenis van Chinezen in Nederland, over de populariteit van het Chinees-Indisch specialiteitenrestaurant en waarom het belangrijk is om de Chinees-Indische restaurantcultuur te blijven herinneren, omdat deze zo veel heeft betekent voor de integratie van Chinezen in Nederland. 

Nostalgie op een bord 

Het Chinese restaurant is een heel sterk ‘merk’, iedereen heeft er direct een beeld bij: rode lampionnen, aquarium, de wenkende kat, stokjes, waaiers, lotus. Voor veel Nederlanders roept Chinees eten een bepaald nostalgisch gevoel op: zondagavond met een bord Chinees op schoot naar Studio Sport kijken, talloze verjaardagen die bij ‘de Chinees’ werden gevierd. Ook introduceerden de Chinezen het succesvolle afhaalconcept, iets wat nu heel gewoon is. 

Eerste ervaring met uit eten 

Voor veel Nederlanders was uit eten bij het Chinees-Indisch restaurant een eerste ervaring met uit eten gaan en werd mateloos populair, omdat het snel, goedkoop, voedzaam en ‘exotisch’ was. Hoewel het een eerste kennismaking was met buitenlands eten, zou iemand uit China het eten dat in deze restaurants werd geserveerd niet associëren met Chinees.  

Herwaardering van Chinese roots 

Spreker Julie Ng wilde een lange tijd niets te maken hebben met haar Chinese achtergrond, omdat haar ouders – die een restaurant hadden – eigenlijk altijd aan het werk waren en nauwelijks tijd hadden voor de kinderen. We spraken ook over discriminatie van Aziatische Nederlanders, die sterk verbonden is met het Chinees restaurant en waar Julie ook regelmatig mee te maken kreeg. 

Toen Julie voor een documentaire onderzoek deed naar de oorsprong van babi pangang, trok ze eigenlijk een beerput open. Ze ondekte talloze verhalen die achter dit gerecht schuilgaan. De minachting voor haar Chinese roots maakte plaats voor bewondering en trots ten opzichte van haar ouders: een generatie Chinese immigranten die ontzettend hard hebben gewerkt om de jongere generatie te verzekeren van een beter leven met meer mogelijkheden. 

Fusion verschuift 

Chinese restaurants verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Veel jongere generaties kiezen voor andere Aziatische restaurants: het populaire sushirestaurant, ‘all you can eat’ concepten of juist concepten gericht op traditie en authenticiteit, zoals de opkomst van Sichuan restaurants. 

Huiskamergesprekken 

Het FC-Café faciliteert een reeks gesprekken waar experts met elkaar in gesprek gaan over prangende voedselvraagstukken. Geïnteresseerden schuiven aan in onze ‘huiskamer’ FC De Toekomst, in het centrum van Almere. Tijdens de avond gaan we samen eten en is er veel ruimte om vragen te stellen en meningen te delen.  

Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website