How do we feed the city?

Onderzoek

Floating Futures verbouwt groenten op het water

Voedsel verbouwen op het water. Het klinkt gek, maar het heeft grote voordelen. Zeker voor een land met zoveel water als Nederland. Daarom wordt er sinds vorige week gewerkt aan een Floating Farm in het Weerwater. Met steun van Flevo Campus.
  •  Leestijd 5 minuten
food_module_water

Flevo Campus biedt Flevolandse ondernemers de mogelijkheid om kennis te vergaren via de zogenaamde kennisvouchersregeling. Met zo’n voucher kan onderzoekscapaciteit worden ingekocht om een kennisvraag van een ondernemer te laten beantwoorden. De ondernemer gaat samen met praktijkonderzoekers van kennisinstellingen zoals Aeres Hogeschool of WUR aan de slag voor het vernieuwen en/of verduurzamen van een voedselproduct of dienst.

Lokale ondernemers

Voorwaarde voor deelname is dat het bedrijf actief is in Flevoland en een vraag heeft die aansluit bij het programma van Flevo Campus. De kennisvraag moet draaien om innovaties in duurzame stedelijke voedselvoorziening. Zo zijn eerder kennisvouchers ingezet om lokale gerst te gebruiken voor Flevolands bier, om wei (een reststroom bij de kaasbereiding) te benutten voor het brouwen van whisky en om te verkennen of Flevolandse wijn een unieke terroir heeft.

Floating farm

Vorig jaar kende Flevo Campus een kennisvoucher toe aan Floating Future. Deze start-up ontwikkelde met behulp van de kennisvoucher een prototype van een zogenaamde Floating Farm; een drijvend voedseleiland van 25×5 meter waarop gewassen gekweekt kunnen worden. Het prototype ligt vanaf medio april 2022 in het Weerwater van Almere. We stelden voor dit artikel drie vragen aan betrokkenen bij het project.

Wat komt er nu te liggen in het Weerwater?

‘Vanaf half april ligt het prototype van Floating Future in het Weerwater, aan de pier bij restaurant View, net buiten het Floriade terrein. Het ligt daar niet voor niets. De Floriade is een mooie aanleiding, maar belangrijker is dat het prototype dicht bij Aeres Hogeschool ligt. Dit jaar gaan studenten van Aeres het prototype testen, dit doen ze samen met Floating Future en experts van Wageningen University and Research. Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden over de teelt en oogst van de gewassen onder Nederlandse omstandigheden. Bijvoorbeeld, de planten wortelen niet direct in het Weerwater, maar in het water van de bak. Een vraag is dus hoe de kwaliteit van het water optimaal blijft.’

"Dit is nog maar een klein experiment. Alles is gericht op schaalbaarheid"

— Sören Knittel, co-founder van Floating Future.

Waarom op het water voedsel verbouwen?

‘Als je bedenkt dat bijna alle dichtbevolkte, grote steden en metropolen in een waterrijke (delta) omgeving liggen, denk maar aan Istanbul, Jakarta, Shanghai, New York of dichterbij huis Amsterdam en Rotterdam, dan kun je je voorstellen dat voor de teelt op het water vaak volop ruimte is. In deze stedelijke gebieden wordt de ruimte op het land immers zwaar beconcurreerd vaak ten koste van de lokale landbouw. Op die manier groeit de afstand tussen voedselproductie en de consument letterlijk en figuurlijk. Dit heeft consequenties voor het eten van de stedeling. Het moet een steeds langere weg afleggen. Zeker voor bederfelijke producten, zoals verse groenten, kan teelt op water dan een uitkomst zijn.’

'Ik vind het mooi om uit te zoeken wat een plant nodig heeft om te groeien. Ik word er ook steeds beter in, bovendien"

— Saria de Olde (studeert toegepaste biologie aan Aeres en is stagiair bij het Floating Farms project)

"Misschien ligt de toekomst wel op zee, daar is een zee van ruimte."

Wat kan er allemaal groeien in een floating farm? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen?

‘Dit jaar wordt gestart met relatief snelgroeiende bladgroenten, zoals sla, rucola, paksoi, Chinese radijs, waterspinazie en amsoi. De planten worden eerst elders opgekweekt, waarna ze op een tray worden geplaatst die in de drijvende bak hangt. De wortels groeien dan uit in het water van de bak. In principe zijn veel meer gewassen geschikt, voorbeelden hiervan zien we al in de reguliere glastuinbouw. Maar juist voor verse (blad-)groenten biedt het stedelijk gebied een goede markt. Los van de vragen die we hebben over de teelt van de gewassen onder diverse klimaatomstandigheden, hangt het perspectief af van de schaal waarop het kan plaatsvinden en de mogelijkheden om teelt en verwerking te automatiseren. Misschien ligt de toekomst wel op zee, daar is een zee van ruimte.’

Het project kreeg aandacht van Omroep Flevoland, dat een item maakte een video over de floating farm: “Groente verbouwen op water is mogelijk oplossing voor tekort landbouwgrond”.

Meer weten over het voucherprogramma of een voucher aanvragen?

Kijk dan op deze pagina, of neem contact op met:

  • Mandy van Vugt via e-mail mandy@horizonflevoland.nl of telefonisch 06 1017 1614, of
  • Willeke Waller via willeke@flevocampus.nl.
Cookie toestemming
We gebruiken geanonimiseerde tracking cookies op onze website