Nieuws
Volop boononderzoek en -onderwijs
Flevo Campus heeft zich vooral in de tweede helft van vorig jaar uitgebreid bezig gehouden met wat we zelf ‘de bonenparadox’ zijn gaan noemen: als samenleving is het bekend dat we meer bonen en peulvruchten zouden moeten eten, maar we doen het niet. In een reeks liveprogramma’s spraken de onderzoekers van Flevo Campus met stakeholders uit alle lagen van de bonenvoedselketen om dit curieuze probleem te doorgronden. Het hele programma resulteerde in de publicatie van een whitepaper waarin de bevindingen en aanbevelingen die Flevo Campus kon doen te vinden zijn.
Een mooi resultaat waar veel positieve reacties op kwamen. En dat is prachtig en we zijn er trots op. Maar het vraagstuk is er niet mee opgelost. Dus hoe gaat Flevo Campus de komende maanden verder met het bonenvraagstuk?
Jij kunt bijdragen aan onderzoek
De publiekscampagne van Flevo Campus is met de publicatie van de whitepaper voorlopig teneinde. Maar het onderzoek loopt door. Om te beginnen zijn er twee jonge onderzoekers bij Flevo Campus bezig met een eigen onderzoek naar de eiwittransitie, die we hierbij graag aan je voorstellen:
- Mette Beerda werkt als communicatiemedewerker en ontwerper bij Flevo Campus. Daarnaast volgt ze de master Klimaatpsychologie & Gedrag aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze doet daarvoor onderzoek naar de eiwittransitie en hoe de ‘gewone consument’ daarin kan worden meegenomen.
- Vera Stoop studeert Integrated Product Design aan de TU Delft en gaat als ontwerper aan de slag met bevindingen uit de Whitepaper. Met behulp van de user centered design-methode ontwerpt ze interventies om bonen en peulvruchten te integreren in het Nederlandse dieet. Hierbij ligt de focus van het onderzoek op het gedrag, de behoeften en de aspiraties van ‘de eter’ in de context van supermarkten.
Mette en Vera willen beide meer weten van de consument en hebben daarom een questionnaire opgesteld. Wil jij inzicht bieden in je eet- en kookgewoontes (met een speciale focus op bonen) en daarmee het consumentenonderzoek van Flevo Campus verder helpen? Klik dan hiernaast op de link voor de questionnaire.
Bonenonderwijs in Almere
Ook bij Aeres Hogeschool loopt het onderzoek de komende maanden door. Het afgelopen jaar gingen onderzoekers en studenten van Aeres al op ‘bonensafari’ in Almere en trapten zij in het najaar van 2023 tijdens het Weekend van de Wetenschap een inhoudelijk bonenproject af. Ook nu nog zijn studenten aan de hogeschool bezig hun onderzoeken af te ronden, waarover te zijner tijd zal worden gepubliceerd op de overzichtspagina van het Boon van de Toekomst project van Flevo Campus.
Middelbare scholen zijn ook geïnteresseerd in de eiwittransitie. De komende weken gaan tweedeklassers van het Technasium Poort Lyceum in Almere de uitdaging aan om mee te werken in de ontdekking van de ‘Boon van de Toekomst’. Deze jonge onderzoekers gaan op zoek naar manieren om peulvruchten via verschillende fermentatietechnieken om te toveren tot umami-gevulde delicatessen. Gedurende zes weken zullen ze niet alleen hun laboratoriumjassen aantrekken, maar ook hun creativiteit de vrije loop laten om er aantrekkelijke recepten bij te bedenken.
Waarom deze aandacht voor bonen?
Bonen zijn een ondergewaardeerd voedselproduct waar ‘we’ als Nederlanders best wat meer van mogen eten. Vooral als we dan óók dierlijke producten laten staan. Qua voedingsstoffen is deze ruil logisch: bonen en andere peulvruchten bevatten (vaak) veel eiwitten, een belangrijke voedingsstof waar ook dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivel rijk aan zijn. Alleen: dierlijke eiwitten zijn slecht voor het milieu, de biodiversiteit, het klimaat en zijn discutabel qua diervriendelijkheid. Al met al een goede reden om te proberen onze eetgewoontes te veranderen. Alleen dat gaat (vooralsnog) stroef. Flevo Campus startte daarom het Boon van de Toekomst programma waarmee wordt bijgedragen aan de eiwittransitie.
Op de hoogte blijven?
Hou dan de Boon van de Toekomst-pagina in de gaten. En mocht je willen bijdragen, contact dan programmaleider Guus Nelissen via email.